Yumurta rezervi, bir kadının doğurganlık potansiyelini belirleyen ve yumurtalıklarında bulunan foliküllerin sayısını ifade eder.
Düşük yumurta rezervi, bir kadının yumurtalıklarında az sayıda kaliteli yumurta bulunması durumudur.
Düşük yumurta rezervi, doğal olarak gebe kalma şansını azaltabilir ve tüp bebek gibi yardımcı üreme tekniklerinin gerekliliğini artırabilir.
Yumurta rezervi az olan kadınlar, doğal yollarla gebe kalmakta zorluklar yaşayabilirler. Tüp bebek veya diğer yardımcı üreme teknikleri, az sayıdaki kaliteli yumurtaları kullanarak gebe kalma şansını artırabilir.
Yumurta rezervi az olan kadınlar için tedavi seçeneği: Tüp Bebek
AMH (Anti-Müllerian Hormon) kan testi, yumurta rezervini belirlemek için kullanılan bir testtir. Bu test, bir kadının yumurtalıklarındaki foliküllerin sayısını tahmin etmek için kandaki AMH seviyesini ölçer. Kan örneği alınarak laboratuvar ortamında AMH seviyesi analiz edilir.
Yumurta rezervi testi, kadının menstrüel döngüsünün belirli bir gününde yapılır. Genellikle adetin 2. veya 3. günü tercih edilir.
Bu dönemde, hormon seviyeleri daha istikrarlıdır ve doğru bir değerlendirme yapılabilir.
AMH seviyesi, laboratuvarın kullandığı ölçüm birimine bağlı olarak değişebilir.
Genel olarak, düşük bir AMH seviyesi, düşük yumurta rezervini gösterebilir. Ancak, bazen ultrasonda görülen yumurta sayısı Amh değeri ile uyumsuz daha iyi veya daha kötü görülebilir.
Her kadının yumurta rezervi farklıdır ve AMH seviyesi tek başına bir kriter değildir. Diğer faktörler de dikkate alınmalıdır.
AMH seviyeleri laboratuvarın kullandığı ölçüm birimine bağlı olarak değişebilir.Genel olarak, genç kadınlarda yüksek AMH seviyeleri bulunurken, yaşlandıkça ve yumurta rezervi azaldıkça seviyeler düşer.
Op. Dr. Soner Düzgüner ile ön görüşme yapmak için iletişime geçin. Bu değerli hikayenin başlangıcında size eşlik etmek için buradayız.