Yumurta dondurma işlemi, kadının yumurtalıklarından toplanan yumurtaların dondurulması ve daha sonra kullanılmak üzere saklanmasıdır.
Son dönemlerde kadınların hamilelik planlarını ötelemeyi tercih etmesi ya da yumurtalık rezervlerinde çevresel ve biyolojik etmenlerden dolayı yaşanan azalma erken dönemde önlem alınmasını gerektiriyor. Bu gibi durumlarda anne olma şansının zamanla azalmasını engellemek için yumurta dondurma yöntemi uygulanıyor.
Bu işlem kadının yumurtalıklarındaki yumurtalar göbekten cilt altı iğne uygulaması ile büyütülüp daha sonra laboratuvarda anestezi altında toplanıp azot tanklarında dondurulmuş şekilde muhafaza edildiğinde gerçekleştirilmiş olur. Burada amaç bir gün bu yumurtalara bir ihtiyaç doğduğunda kullanabilmektir.
Örnek üzerinden anlatalım; genç yaşta yumurtalık rezervi az, bekar veya henüz çocuk düşünmeyen, yumurtalık rezervi de zaman ilerledikçe azalma eğiliminde olan bir kadın düşünelim; tedaviyi kabul ettiği yaşta yumurtalarını donduruyoruz, ilerde çocuk sahibi olmayı düşünürse menopoz evresinde olsa dahi dondurulmuş çözülmüş yumurtalarını kullanarak gebelik şansını korumuş oluyoruz.
Yumurta dondurma, hormon tedavisi ve yumurtalık uyarımı gibi bazı hazırlık aşamalarından sonra yapılır. Bu aşamalarda hastalara belirli bir süre boyunca hormon ilaçları kullandırılır ve yumurtalıklarının uyarılması sağlanır. Bu sayede toplanacak olan yumurta sayısını artırılır. Daha sonra, yumurtalar toplanarak laboratuvar ortamında dondurulur.
Yumurta dondurma işlemi, kadınların çeşitli nedenlerle doğurganlık potansiyellerini koruma ihtiyacı duydukları durumlarda da kullanılabilir. Örneğin, kanser tedavisi gibi radyasyon veya kemoterapi uygulamaları, kadınların doğurganlığını etkileyebilir. Bu durumlarda, kadınlar yumurta dondurma işlemi yaptırarak tedaviden sonra doğurganlık potansiyellerini koruyabilirler. Sonuç olarak, yumurta dondurma işlemi, tüp bebek tedavisi sırasında kullanılmak üzere kadının yumurtalarının saklanması işlemidir.
Ailenizde erken menopoz öyküsü varsa (Örneğin anneniz , teyzeniz veya ablanız 40 yaş öncesi adetten kesildiyse), yumurtalık rezerviniz düşük yani AMH değeriniz 1.1 altında ise ve henüz doğum yapmadıysanız, ya da cerrahi bir operasyon yumurtalıklarınızın alınmasını gerektiriyor veya rezervinin ciddi azalmasına yol açıyorsa; bu operasyondan önce yumurtalarınız toplanabilir; ek olarak kanser nedeniyle kemoterapi, radyoterapi yumurtalık rezervinizi dramatik olarak azaltacaksa öncesinde yumurta dondurma işlemi yaptırarak anne olma şansınızı koruyabilirsiniz. Bu yumurtaları saklamanın bir zaman sınırı yoktur.
Yumurta dondurma işleminin yapılabilmesi için hastanın ergenliğini tamamlamış olması gerekir. Yumurta dondurma, kadınların çeşitli nedenlerle doğurganlık potansiyellerini koruma ihtiyacı duydukları durumlarda yapılır. Bunlar arasında:
Kanser tedavisi: Kanser tedavisi, kemoterapi veya radyasyon gibi yöntemler kadınların doğurganlığını etkileyebilir. Bu nedenle, kanser tedavisi öncesinde kadınlar yumurta dondurma işlemi yaptırarak, tedaviden sonra doğurganlık potansiyellerini koruyabilirler.
Gelecekte anne olmak isteyen kadınlar: Kariyer hedefleri, eğitim, ekonomik veya diğer sebeplerden dolayı anne olmayı ertelemek isteyen kadınlar, yumurta dondurma işlemi yaptırarak, ileri yaşlarda da anne olma şanslarını koruyabilirler.
Doğurganlık sorunları: Doğurganlık sorunları olan ve düşük yumurta rezervine sahip kadınlar, yumurta dondurma yaptırarak ileride tüp bebek tedavisi için kullanabilecekleri yumurta stoku oluşturabilirler.
Genetik hastalıklar: Ailesinde kalıtsal bir hastalık ya da erken menopoz öyküsü olan kadınlar genetik danışmanlık ve testler sonrasında, sağlıklı embriyo oluşturmak için yumurta dondurma işlemi yaptırabilirler.
Kliniğimizde yumurta dondurma aşağıdaki adımlarla gerçekleştirilir;
Tüp bebek yumurta dondurma işleminde başarılı sonuçlar elde etmek için dikkat edilmesi gereken bazı önemli faktörler vardır;
Yaş faktörü: Kadının yaşı, yumurtaların kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Genellikle 30 yaşın altındaki kadınların yumurtaları daha sağlıklıdır. Bu nedenle, yumurta dondurma işlemi için en iyi yaş aralığı 20 ila 30 yaşları arasındadır.
Yumurta sayısı: Yumurta dondurma işlemi için yeterli sayıda sağlıklı yumurtanın toplanması önemlidir. Bu nedenle, kadının yumurtalıklarının uyarılması sürecinde kullanılan hormon ilaçlarının dozu ve süresi de önemlidir.
Yumurta kalitesi: Yumurtaların kalitesi, dondurma işlemi sırasında korunmalıdır. Yumurtaların kalitesini artırmak için, hormon ilaçları kullanılarak yumurtalıkların uyarılır.
Dondurma yöntemi: Yumurtaların dondurulma yöntemi de sonuçları etkiler. Günümüzde en sık kullanılan yöntemler yavaş dondurma ve hızlı dondurma yöntemleridir. Hangi yöntemin kullanılacağı yumurtaların kalitesine ve dondurma işlemi sırasında oluşabilecek hasar riskine bağlı olarak belirlenir.
Saklama süresi: Yumurtaların ne kadar süreyle saklanacağı da sonuçları etkiler. Yumurtalar, sıvı nitrojenin bulunduğu özel bir tankta saklanır. Yumurtalar ne kadar uzun süre saklanırsa, kullanıldıklarında başarı şansları da o kadar azalır.
Genetik testler: Bazı kadınlar, genetik hastalıklar nedeniyle yumurta dondurma işlemi yaptırmaktadır. Bu durumda, genetik testlerin yapılması ve sağlıklı embriyoların seçilmesi önemlidir.
Bu faktörlere dikkat edilmesi, başarılı sonuçların elde edilmesini sağlar.
Yumurta dondurma işleminde kullandığımız teknikler şunlardır:
Yumurta dondurma, diğer tüp bebek işlemlerine göre daha pahalı olabilir. Bunun nedeni, yumurtaların toplanması, korunması ve saklanması için daha özel bir laboratuvar ortamına ihtiyaç duyulmasıdır. Yumurta dondurma fiyatları; kullanılan tekniğe, laboratuvar kalitesi ve işlem sonrası takip gibi faktörlere bağlıdır. Yumurta toplama işlemi fiyatları hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Türkiye’de birçok hastane ve klinik, yumurta dondurma işlemi yapmaktadır. İşlemi yaptırmak isteyen kadınlar, doktorlarının tavsiyesi ve kliniklerin başarı oranlarına göre seçim yapabilirler. En iyi yumurta dondurma merkezini seçmek için detaylı bir araştırma yapmak önemlidir. Yumurta dondurma işlemi hakkında daha ayrıntılı bilgi almak ve sorunlarınıza cevap bulmak için iletişim formunu doldurabilir ya da +90 532 440 45 17 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Op. Dr. Soner Düzgüner ile ön görüşme yapmak için iletişime geçin. Bu değerli hikayenin başlangıcında size eşlik etmek için buradayız.